Online dating zorgt voor minder gelijkende partners

Geschreven op 5 november 2014
Online dating

Jawel, wij dachten het ook toen we het lazen: "Tiens, je vinkt toch op een datingsite exact aan wat je wenst voorgeschoteld te krijgen op je date? En dus zoek je toch naar gelijkenissen met jezelf ...!?"

Ene Gina Potârcă van Rijksuniversiteit Groningen deed er onderzoek naar en kwam tot de conclusie dat mensen die elkaar via online dating hebben ontmoet, MINDER op elkaar lijken dan mensen die elkaar via werk, school of familie hebben gevonden. 

Ze doorzocht daarvoor de (anoniem gemaakte) data van een internationale online datingsite die in bijna heel Europa wordt gebruikt en bestudeerde ook Amerikaanse gegevens.

Bij het aangeven op de datingsites wat mensen belangrijk vinden in een partner bleek dat internetdaters inderdaad wel iemand zoeken die redelijk sterk op hem of haar lijkt. En dat de voorkeur voor een partner sterk beïnvloed wordt door de context en omstandigheden van het land waarin ze wonen.

Zo blijken gescheiden moeders minder belang te hechten aan de opleiding en economische status van een mogelijke partner in landen waar de arbeidsparticipatie van vrouwen hoog is of de kinderopvangfaciliteiten goed, dan vrouwen in landen die minder vrouwvriendelijk zijn.

En voor onze holebi singles ... In landen waar homoseksualiteit sociaal en institutioneel geaccepteerd is - bijvoorbeeld waar homostellen kunnen trouwen ­- zijn homo’s en lesbiennes vaker op zoek naar een langetermijnrelatie. En hechten ze meer belang aan monogamie dan in landen die homoseksuele relaties minder accepteren.

Toch lijken koppels die elkaar via online dating hebben ontmoet, blijkbaar minder op elkaar dan stellen die elkaar op andere manieren hebben gevonden. Verschillen in opleiding, ras en religie komen vaker voor bij internetstellen dan bij paren die elkaar niét op internet hebben gevonden. Volgens de onderzoekster zou dit te maken kunnen hebben met het grotere aanbod van mogelijke partners die online dating biedt. 

En volgens ons ook wel met het feit dat een mooi belichte foto vaak blind maakt voor de rest van het profiel ;)

(Met dank aan eoswetenschap.eu)


Dit artikel gaat over: Datingsites, Online, Singles/Alleenstaanden In de categorie Sociale media
« Terug naar overzicht
© 2018 Alle rechten voorbehouden time to Meet