Hetero, Homo, Lesbisch, Bi, ... What's in a name?

Geschreven op 3 november 2017

De laatste tijd krijgen we opvallend vaak de volgende twee vragen:

  • 'Zijn de groepen voor de holebi's apart of lopen de groepen door elkaar?'
  • 'Weten we op voorhand wie homo of lesbisch is?'

Let's get one thing straight (haha): time to Meet staat voor absolute openheid. Ons maakt het eigenlijk geen mallemoer uit wat je seksuele geaardheid is: hetero, homo, lesbisch, bi, ... Wat ons wél uitmaakt, is of je plezier beleeft aan onze activiteiten. En of je tijdens deze activiteiten fijne mensen ontmoet. Ongeacht of die fijne mensen verliefd worden op het andere, hetzelfde, of beide geslachten.

time to Meet is geen datingorganisatie ...

Al zijn we er ons van bewust dat we met de subtitels 'hetero' en 'holebi' onder ons logo mogelijk die indruk wel wekken. Misschien moeten we die subtitel er maar gauw uitflikkeren (haha alweer). Maar dan gaan we mogelijk toch ook een beetje voorbij aan wat ons algemene doel wél is: singles een fijn 'live' platform bieden om gelijkgestemden op een toffe manier te ontmoeten. En voor de holebigroep kan het dan wel helpen om naast gelijkgestemden ook 'gelijkgeaarden' te ontmoeten. Net als voor de heterogroep trouwens. Want hoe je het ook draait of keert, of hoe we het bij time to Meet ook formuleren... We bieden elke single een manier om je weekend in te vullen én tegelijk nieuwe mensen te ontmoeten, maar elke single hoopt tegelijk toch ook ooit wel eens een fantastisch iemand tegen te komen. Niet alleen om leuke uitstapjes mee te maken, samen te shoppen, lekker te gaan eten of zalig te sporten, maar ook om 's morgens naast wakker te worden.

time to Meet belooft nooit dat je die 'ene' persoon tijdens onze activiteiten zal ontmoeten. Wij vinden onszelf sporadisch wel eens geweldig goddelijk, maar tot dergelijke interventies zijn we jammer genoeg (nog) niet in staat. Bovendien blijft het in onze organisatie - en die van onze collega's trouwens ook - nog steeds een uitdaging om evenveel mannen als vrouwen buiten te krijgen voor live activiteiten, blijken de gay mannen toch nog net iets vaker uit feesten te gaan dan met ons op stap te willen gaan, en zijn de lesbische dames nog steeds een kleine (maar gestaag groeiende) groep.

Dat neemt niet weg dat er naast fantastische vriendschappen ook al wel eens relaties tot stand zijn gekomen, zowel tussen leden van de heterogroep als de holebigroep. En dat er ook relaties weer stukgelopen zijn. Want zo gaat dat nu eenmaal in het leven.

'Maar hoe zit het nu concreet met die verschillende groepen?', horen we jullie (terecht) denken ...

Wel, dat is best eenvoudig:

  • Indien er minstens 3 à 4 leden van de holebigroep aanwezig zijn, dan melden we bij de start van de activiteit dat het een mix van twee ledengroepen betreft. Vanaf 3 à 4 personen kan je immers al kaartspelen en mag dat dus als een legitiem 'groepje' worden beschouwd :)
  • Wanneer er minder dan dat aantal leden van de holebigroep aanwezig is, dan hoor je ons niet. Tenslotte neemt iedereen deel om zich te amuseren en andere mensen te ontmoeten, ongeacht die toevallige geaardheid. En om dan mensen uit de groep te pikken op basis van hun geaardheid en een stempel op het hoofd te drukken, dat doen we niet. Dat vinden we ongepast. En opnieuw: het kan ons geen mallemoer schelen, en we hopen dat de andere deelnemers daar ook zo over denken. 
  • Aan die 'minder dan 3 à 4 mensen' laten we wel - als het verwelkomingsmoment het ons toelaat - subtiel weten dat er nog iemand anders van de holebigroep aanwezig is.

Is dat trouwens de eerste vraag die je stelt op andere gelegenheden? Loopt iedereen daar rond met een naamkaartje? Want we zien het zo al voor ons:

'Marie Smulders - Lesbisch'

'Patrick De Jonghe - Hetero'

'Frieda Calders - Weet het nog niet'

'Joris Van Weert - Homo (meestal toch)'*

Gelukkig krijgen we tegelijkertijd met de eerste twee vragen ook vaak de twee volgende reacties:

  • 'Fijn dat jullie niet opdelen, want eigenlijk maakt dat allemaal toch niet uit.'
  • 'Goh ja, als het niét time to Meet was, zou ik het ook zelf moeten ontdekken.'

Al is je geaardheid een stukje van je eigenheid, het bepaalt niet wie je bent.

Daar komt zoveel meer bij kijken: je humor, je ingesteldheid, je warmte, je levensvisie, je rugzak, ...

Bovendien, als je los van time to Meet in een toffe bende belandt, en je vindt daar iemand leuk, dan mogen we hopen dat die andere persoon je wel zal aangeven wanneer je om redenen van geaardheid geen goeie match zou zijn. Trouwens, dat valt niet onder 'een blauwtje lopen'. Dat is eerder 'brute pech'...

Om dus ons lange verhaal korter te maken: doorgaans weet je inderdaad niet of de persoon naast je op mannen valt, op vrouwen of op allebei. En daar zijn we ook blij om. Leer iemand kennen als mens en de rest volgt wel vanzelf. We zijn met z'n allen veel te ongeduldig geworden.

--- O ja, we hebben net ontdekt dat onze 'Cocktails, Tapas & Movies' op 18 november toevallig tegelijk valt met het Holebi-filmfestival (haha voor de derde keer). Dat wil zeggen dat er van de drie keuzefilms twee in de categorie 'Holebi' vallen. Laten we met z'n allen die avond maar eens uit de kast komen: hetero, holebi, whatever :)

* Deze namen zijn vanzelfsprekend fictief. 

Hetero, Lesbisch, Homo, Bi, ... What's in a name?

Dit artikel gaat over: Biseksualiteit, Gay, Hetero, Holebi, Homoseksualiteit, Lesbisch, Singles/Alleenstaanden In de categorie Holebi
« Terug naar overzicht
© 2018 Alle rechten voorbehouden time to Meet